BODYRIGHT

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UnitedNations Population Fund - UNFPA), organizacija osnovana 1969. godine, inicirao je kampanju bodyright (igra riječima na copyright – autorska prava) koja ima za cilj da podstakne kreatore politika, donosioce zakona i lica koja vode društvene mreže i online prostore da preduzmu mjere kojima će se u digitalnom prostoru zaštititi žensko tijelo. Bodyright kampanja pokrenuta je kao poziv na akciju i borbu protiv onlajn nasilja protiv žena i djevojčica posredstvom informaciono-komunikacionih tehnologija (mobilni i pametni telefoni, internet, društvene mreže, imejl), koje je usmjereno protiv žene samo zato što je žena ili nesrazmjerno pogađa žene.  

Ideja i cilj iza bodyright kampanje jeste da se ženskom tijelu na društvenim mrežama i u digitalnom prostoru pruži veća zaštita, kao i da se kreiraju mehanizmi na osnovu kojih žrtve digitalnog nasilja mogu zahtijevati zaštitu svojih prava. Cilj je, takođe, ustanovljavanje sistema kažnjavanja za vršioce digitalnog nasilja, kao i brzo uklanjanje sadržaja koji predstavlja digitalno nasilje iz digitalnog prostora.

UNFPA na originalan i nov način promoviše zaštitu ženskog tijela u digitalnom prostoru. Glavna poruka kampanje jeste da je šokantna realnost da korporativni logo ili autorsko djelo u digitalnom prostoru uživaju veći stepen pravne zaštite nego žensko tijelo. U cilju zaštite ženskih tijela u digitalnom prostoru i rješavanja problema digitalnog nasilja, ova kampanja podstiče socijalne platforme i sajtove na kojima je moguće dijeliti sadržaje da nasilje nad ženskim tijelom u digitalnom prostoru posmatraju jednako ozbiljno kao povredu autorskih prava i prava intelektualne svojine. Centralni dio ove kampanje je znak bodyright koji se može aplicirati na bilokoju sliku ženskog tijela čime se širi poruka o značaju zaštite tijela od nasilja u digitalnom prostoru a donosioci odluka pozivaju na akciju.

Osim simbola kao prepoznatljivog i centralnog dijela kampanje, UNFPA je pokrenula peticiju, kojom potpisnici zahtijevaju konkretnu akciju radi sprječavanja nasilja u digitalnom prostoru.

Sa ciljem da kampanja ima veći domet i bude dostupna široj publici online, pjesnikinja Rakaya Esime u saradnji sa UNFPA, kreirala je video za bodyright kampanju koji sadrži njenu poeziju i pjesme.

UNFPA ambadsadorka dobre volje je Ashey Judd a neki od najpoznatijih influensera kao što su Deja Foxx, Meadow Walker, Rita Orai Aytaç Şaşmaz probono promovišu ovu kampanju.

Globalno gledano, a imajući u vidu značaj ove kampanje i njenu promociju, očekuje se da žensko tijelo u digitalnom prostoru uskoro dobije veći nivo zaštite, dok nama na „brdovitom Balkanu” ostaje da bijemo naše teške bitke kako u realnom, tako i u digitalnom prostoru.

UN Woman, kao posebna UN organizacija kroz niz komplementarnih kampanja u saradnji sa državama članicama UN i civilnim društvom propagira rodnu ravnopravnost i pruža podršku za njeno ostvarivanje. 

by

Marija Živković, advokatica