DIGITALNA MASA I LEPTIROV LET

A šta ako možeš da utičeš na KLIMATSKE PROMJENE?

Prije svega dvadesetak godina komunikacioni razvoj civilizacije nije ni prepoznavao potrebu i mogućnost, a ni nužnost da baš svako od nas, ukoliko je elementarno (digitalno) pismen, ima mogućnost da izrazi svoje mišljenje, a da ne zna za njega samo baba mu.

Važniji aspekt od društvenog umrežavanja – rođendanske čestitke i bebeći content – je to što se radi, zapravo, o umrežavanju MEDIJA. 

Jer, svaki digitalni profil je medij za sebe. Mali slatki medij.

Ko je UREDNIK njihovog zbira? Kako se organizuje digitalna masa, je li strukturirana by haos ili ipak postoji neka „nevidljiva ruka tržišta”? Ok, algoritam. Nemoguće je laički precizno definisati značenje te riječi (čak i kada se odnosi na zakon sa table kod Kašćelana, trauma iz prošlog života*); ugrubo, vještačka inteligencija upravlja sadržajem po principu naelektrisanja, jedno privlači drugo, dobije se akceleratorčić i onda on šiba dalje. I može da osvoji svijet. I/ili da uzme dušu.

Šta je tu važno? Engejdžment.

 

Džejson Larnije (Jason Larnier), jedan od savremenih filozofa i kritičara Social Media Networks, produhovljeno ih naslovljava BEHAVIOR MODIFICATION EMPIRES. Carstva za oblikovanje svijesti, ponašanja. Znači, ono što se desi onlajn ne ostaje onlajn. ŽIVOTNO JE. ŽIVI. Utiče, postoji, tu je, to je.

Kako se to oblikovanje radi, ko ga sprovodi? Algoritam, i ti.

 

Ti možeš da budeš influenser mizoginčina, da oblikuješ i usmjeriš digitalnu masu protiv jedne djevojke i da je, kao žrtvu onlajn nasilja izraženog u DESETINAMA HILJADA mrzačkih komentara odvedeš u –  samoubistvo. Based on a true events, sjećamo li se Kike? Znači, može tako.

Tamo neko napisao je nešto o Jini Amin (Mahsa Ahimi), one koju su ubili zbog nepropisno nošenog hidžaba i koju su u policijskoj stanici pretukli do smrti. I cijeli svijet je dobio direktan uvid u iransku opresiju, žena, mahom. Be her voice! I tako može – da BUDEŠ GLAS one koja nema svoj! Da ima tebe koji njenu zabit osvjetljavaš. I to joj daje snagu. Ti joj daješ snagu. Može i tako.

Digitalno se zauzmi! Angažuj se.

 

Veoma je važno osvijestiti i da postoje marketing alati zavisnih medija (pleonazam iz aviona) kojima se oblikuje digitalna DEMOKRATIJA; digitalnom masom moguće je, dakle, profesionalno upraviti i time direktno uticati na ishod, recimo, izbora (predlog za subotnji Netflix: poljski film HATER).

A prodajni marketinški tulovi vode nas tako na neko bolje mjesto - u kupovinu ili beauty standard! Kao čarobna frula.

Odupri se oblikovačima misli. Angažuj se.

 

Pučina je stoka jedna grdna, govoraše Njegoš, metaopeta (META ovog puta u smislu metaverse, koji je on čuvstvovao kao običan Kosmos).

 

A kolika li je stoka tek digitalno pučanstvo?

No, da li je i odgovornost anonimna?

 

NE. Kao i u životu, rekao ili uradio nešto, moralna i zakonska odgovornost – postoji. Realno je. Tisi odgovoran (i) za ono što plasiraš sa svog medija.

Klik, šer, lajk nije nešto čime frljakaš da prekratiš vrijeme dok kakiš. Realno je.

Ima težinu, uzvišene su individue koje to osvijeste, u društvu đe je tiran tiraninu.

A zapravo samo ne baljezgaš preko neta, nego izgradiš kod sebe KRITERIJUM.

 

I podijeliš za aktivizam, ne za primitivizam.

Ako lepet leptirovih krila u jednom kutku svijeta proizvodi cunami u drugom, šta tek smrt i patnja daju? Sužnji pjevaju najljepše o slobodi. A što kad sužnju glas biva utišan nasiljem? 

 

A ti briljiraj iz ekrana. Angažuj se. Za nju utišanu nasiljem.

 

Možda je tvoj životni stav da ne želiš da mijenjaš svijet, poredak, da te se ne dotiče gender-based nasilje, možda imaš sina i ne razmišljaš dalje od fudbala i preživljavanja na mjesečnom nivou na ovim koordinatama, možda misliš da jedan, sam, ne može da učini ništa, možda...

 

Ali ne budi muva bez glave. Nego leptir.

 

I evo ti kriterijum: #WomanLifeFreedom 

 

Uvijek i svuda budi Njen glas, glas ugnjetavane žene. 

 

*Ekonomski fakultet u Podgorici, skromnih 7 puta obarana iz matematike, ja, lučonoša, nesuđena žrtva algoritama.

by

Nina Đukanović, NVO Dobar život