ONLAJN KAMENOVANJE

Kamenovanje, kao nekadašnji vid kažnjavanja pojedinca od strane rulje, postoji i danas. I desilo se. U Evropi. Tu, u našem patrijarhalnom komšiluku, lokacija nevažna, moglo je da se desi i kod nas. Može da se desi i kod nas. I bilo gdje na svijetu.

Desilo se onlajn.

Svekar i svekrva snimili snahu u prevari njihovog emigriranog sina, poslali medijima video, video postao viralan, mediji senzacionalistički pristupili obradi, čaršija (zlurado) komentariše.

Javnost je podijeljena: (ne)moralnost žene koja vara vs. narušavanje njene privatnosti, intime i dostojanstva.

Da postavimo aksiome ispravno: šta ko radi iza zaključanih vrata njegova je i/ili njena privatna stvar. Ali kada se to što radi prenosi i pronosi putem medija, umnožava i iznova secira, analizira, provjerava, postaje javna stvar i mora da podliježe zakonskom sankcionisanju. Jer dodatno pogoršava situaciju za učesnike. Mora se posmatrati kao nasilje. Javne ustanove (medija) spram pojedinca.

Mediji žele da monetizuju ljudsku patnju. Iz te želje rađaju se senzacionalistički naslovi. U ovom konkretnom slučaju i seksistički narativi, jer je u tom komšiluku žena i dalje inferiorna u odnosu na muškarca.

Narod je bio i ostaće vječno gladan hljeba i igara. Mediji ne smiju da im te „igre” priušte. Tradicionalni mediji i socijalne mreže ne smiju objavljivati sadržaj potencijalno štetan po učesnike. Jer podstiču na linč. Najprije verbalni. Podstiče se govor mržnje, seksistički komentari i sve ono najgore u čovjeku. Jer krdo sebe uvijek vidi nesrazmjerno moćnijim nego što bi bila svaka zasebna jedinka.

Senzacionalističko izvještavanje može se posmatrati kao organizovano nasilje. Može se izjednačiti s javnim kamenovanjem, s jedinom razlikom da se umjesto kamena koristi riječ. To ne znači da žrtvu boli manje. Naprotiv. Žrtva ostaje stigmatizovana. Ostaje povrijeđena. Ostaje potresena količinom mržnje koja se obrušila na nju i neminovno i nepovratno narušenog mentalnog zdravlja, ma koliko jaka bila iznutra.

Senzacionalizam implicira mnogo loših posljedica na mnogo različitih nivoa. Pa zašto mu se onda tako često pribjegava?

Ah, da, monetizacija tuđe patnje...

#djevojčice_sa_klikerima ne čitaju senzacionalističke naslove. A mediji sa kredibilitetom ih ne kreiraju.

by

Djevojčice sa klikerima