ONLINE NASILNICI – KAKO DA IM SE SUPROTSTAVIŠ

Priznajmo sebi – na internetu smo prisutni uvijek. Taj svijet je usko isprepletan sa realnim, fizičkim svijetom. Kako u stvarnom životu, tako i u virtuelnom postoji jako puno srećnih, dobrih i korisnih stvari koje nas okružuju, ljudi kojima je stalo do nas, srećnih uspomena, emocija i doživljaja. Postoji i ona mračna strana koju čine razna negativna iskustva, a i opasne situacije u kojima se možemo zadesiti. Jedna od njih je online nasilje. Online nasilnici su osobe koje su, svjesno ili nesvjesno, bezobzirne, ne razmišljaju o svojim postupcimai njihovom uticaju na žrtvu. Mogu biti i nemarne, bezosjećajne, rodno i kulturološki nesenzibilne, narcisoidne, ili jednostavno zlih namjera. Važno je zaštititi sebe.

Evo nekoliko načina kako da se odbraniš od online nasilja:

-         Dokumentuj. Sve što objavimo na internetu negdje ostaje dokumentovano. Ali kada se određeni sadržaj izbriše, tebi može biti nedostupan, a nasilnik može izbrisati uvrjedljive sadržaje upućene tebi, kako bi sakrio tragove nasilja. Zato dokumentuj – screenshotuj poruke, komentare, sačuvaj slike, video materijale. Na taj način ćeš imati dokaze o nasilju koje proživljavaš.

-         Razgovaraj o tome. Ne ignoriši da nasilje postoji, jer rijetko se desi da prestane samo od sebe. A tvoj problem može samo da raste. Budi hrabra, budi otvorena. Razgovaraj sa nekom osobom od povjerenja, sa prijateljima i porodicom, obrati se stručnom licu. Podijeli svoja osjećanja, ispričaj šta ti se dešava i kako to utiče na tebe, kako se zbog toga osjećaš. Na taj način dobijaš saveznike u borbi protiv online nasilja, saveznike koji te vole, brinu o tebi i žele da ti pomognu, jer radi se o tvojoj bezbijednosti i dobrostanju. Oni su tvoj podsjetnik da nisi sama.

-         Ignoriši ili ih blokiraj online. Pokušaj da zanemariš komentare, poruke, hejt koji ti nasilnik upućuje. Pokušaj da im ne daješ na značaju tako što nećeš ni odgovarati. Odupri se provokacijama. Takođe, na društvenim mrežama imaš opciju block i/ili report, zaštiti sebe od novih malicioznih poruka i komentara.

-         Ne strahuj da kažeš ko su. Prijavi. Nasilnici se često kriju iza svoje anonimnosti, ali ti ih možeš prijaviti. Tako ćeš pomoći sebi i možda nekoj drugoj potencijalnoj žrtvi. Prijavi. Ako poznaješ nekoga ko trpi online nasilje, priđi mu/joj i ponudi pomoć. Saslušaj je/ga. Budi ljubazna i imaj na umu da se ta osoba možda osjeća krhko. Budi podrška. Prijavi.

by

mr Saša Lazović, psihološkinja